Waarom slaap een essentieel onderdeel is van je algehele gezondheid.

Waarom slaap een essentieel onderdeel is van je algehele gezondheid.

Waarom slaap een essentieel onderdeel is van je algehele gezondheid.

by Max van Engelen

Slaap is een essentieel onderdeel van onze algehele gezondheid en ons welzijn, maar toch hebben velen van ons moeite om er genoeg van te krijgen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention krijgt ongeveer 35% van de Amerikaanse volwassenen niet de aanbevolen zeven uur slaap per nacht.

Gevolgen gebrekkige slaap

Gebrek aan slaap kan ernstige gevolgen hebben, waaronder verminderde productiviteit, moeite met concentreren, verminderd geheugen en een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartaandoeningen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die onvoldoende slapen meer kans hebben op chronische aandoeningen zoals hypertensie, hartaandoeningen en diabetes.

Slaap is cruciaal voor (kracht)sporters

Het is belangrijk op te merken dat slaap vooral cruciaal is voor personen die zich bezighouden met fysieke activiteiten, zoals krachttraining. Tijdens de slaap gaat je lichaam in de herstelmodus, waarbij het spierweefsel herstelt en opnieuw opbouwt dat tijdens het sporten is beschadigd. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat personen die voldoende slaap krijgen, een hoger niveau van spierkracht en uithoudingsvermogen hebben in vergelijking met degenen die dat niet doen.

Slaap helpt niet alleen bij spierherstel, maar speelt ook een rol bij spiergroei. Als je slaapt, geeft je lichaam groeihormoon af, wat de spiergroei stimuleert. Als je niet genoeg slaap krijgt, maakt je lichaam mogelijk niet genoeg groeihormoon aan, wat kan leiden tot verminderde spiermassa en spierkracht.

Naast de fysieke voordelen van slaap voor krachtsporters, kan voldoende slaap ook de mentale focus en cognitieve functie verbeteren, wat gunstig kan zijn als het gaat om krachtsport en gemotiveerd blijven tijdens je trainingen.

Dus als je een krachtsporter bent of andere fysieke activiteiten uitvoert, is het belangrijk om prioriteit te geven aan voldoende slaap. Streef naar minimaal acht uur slaap per nacht en probeer een slaapvriendelijke omgeving te creëren en een consistent slaapschema op te stellen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Door de rust te krijgen die je nodig hebt, kun je op je best presteren en het meeste uit je trainingen halen.

Tips om je slaapkwaliteit te verbeteren

Dus, hoe kunnen we onze slaapkwaliteit verbeteren en ervoor zorgen dat we de rust krijgen die we nodig hebben? Hier zijn een paar tips:

Houd je aan een consistent slaapschema: Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om je slaap te verbeteren, is elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden, zelfs in het weekend. Dit helpt bij het reguleren van de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam en maakt het gemakkelijker om 's nachts in slaap te vallen. Als je 's nachts moeite hebt om in slaap te vallen, probeer dan een vaste bedtijd in te stellen en voor het slapengaan tot rust te komen door ontspannende activiteiten te ondernemen, zoals lezen of een warm bad nemen.

Creëer een slaapvriendelijke omgeving: Je slaapkamer moet een plaats van ontspanning en comfort zijn, en er zijn verschillende dingen die u kunt doen om een slaapvriendelijke omgeving te creëren. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is (tussen 15 en 20 graden Celsius is optimaal). Houd elektronische apparaten uit de slaapkamer, omdat het blauwe licht dat ze uitstralen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine door je lichaam kan verstoren. Overweeg een witte-ruismachine te gebruiken om storende geluiden te maskeren, en investeer in een comfortabele matras en kussens om ervoor te zorgen dat je comfortabel bent terwijl je slaapt.

Train regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan je slaapkwaliteit verbeteren en je helpen sneller in slaap te vallen. Zorg er wel voor dat je geen zware inspanning doet vlak voor het slapengaan, omdat dit het inslapen juist kan belemmeren.

Vermijd cafeïne, alcohol en zware maaltijden vlak voor het slapengaan: deze stoffen kunnen allemaal je slaap verstoren. Cafeïne en alcohol zijn stimulerende middelen die het moeilijker kunnen maken om in slaap te vallen, terwijl zware maaltijden ongemak en indigestie kunnen veroorzaken. Probeer je inname van deze stoffen te beperken in de uren voorafgaand aan het naar bed gaan.

Ontspan voor het slapen gaan: De tijd nemen om te ontspannen voordat je naar bed gaat, kan je helpen tot rust te komen en je voor te bereiden op slapen. Dit kunnen activiteiten zijn zoals lezen, een warm bad nemen of diep ademhalen of mediteren. Vermijd stimulerende activiteiten zoals tv kijken of je e-mail checken vlak voor het slapengaan, omdat ze je brein actief kunnen houden en het moeilijker maken om in slaap te vallen.

Overweeg om een slaapmiddel te gebruiken: als je ondanks deze strategieën nog steeds moeite hebt met slapen, kun je overwegen om een slaapmiddel zoals melatonine of een voorgeschreven medicijn te proberen. Zorg ervoor dat u met je arts praat voordat u een slaapmiddel gebruikt, omdat sommige bijwerkingen kunnen hebben of een wisselwerking kunnen hebben met andere medicijnen die u gebruikt.

Het is ook vermeldingswaardig dat het hebben van een slecht slaapschema effecten kan hebben die vergelijkbaar zijn met jetlag. Jetlag treedt op wanneer de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam wordt verstoord door reizen door tijdzones. De symptomen van een jetlag, waaronder vermoeidheid, moeite met inslapen en moeilijk wakker blijven, kunnen vergelijkbaar zijn met die van mensen met slechte slaapgewoonten.

Dus, waarom is het belangrijk?

Kortom, een goede nachtrust is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door vast te houden aan een vast slaapschema, een slaapvriendelijke omgeving te creëren, regelmatig te bewegen, bepaalde stoffen vlak voor het slapengaan te vermijden, te ontspannen voor het slapengaan en rekening te houden met de andere genoemde tips. Probeer de tips uit deze blog te implementeren in je slaaproutine om zo tot een hoger energieniveau te komen en een betere nachtrust.

Een extra tip voor een betere slaap

Neuro Supps heeft een breed assortiment aan natuurlijke supplementen. Probeer eens onze Slaap Formule. Onze slaapformule met onder andere Ashwagandha, Valeriaan, Kamille en GABA is je beste vriend als het gaat om een goede nachtrust. Shop nu voordelig met onze volumekorting bij aankoop van twee of meer stuks.

 

Referenties voor deze blog

Sleepeducation.org: "I Healthy Sleep Habits" (https://sleepeducation.org/healthy-sleep/healthy-sleep-habits/)  

National Sleep Foundation: "The Importance of Sleep" (https://www.sleepfoundation.org/physical-health)

Mayo Clinic: " How many hours of sleep are enough for good health?” (https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898)

Dustin T. Duncan: "The social epidemiology of sleep" (https://books.google.nl/books?id=yEK1DwAAQBAJ&lpg=PP1&ots=iBe9s8s5ps&dq=sleep%20harvard&lr&hl=nl&pg=PP1#v=onepage&q=sleep%20harvard&f=false)  

National Institute of Aging: "A Good Night's Sleep (https://www.nia.nih.gov/health/good-nights-sleep)


Titel

Beheerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.